Cóm mantenir el focus?

Mantenir el focus

Mantenir el focus és una habilitat en sí mateixa; ens permet aconseguir més resultats en menys temps. En una gran part de les organitzacions es treballa amb força interrupcions, de les que no som conscients i menys del què ens impedeixen avançar.

He tingut l’oportunitat de conèixer o treballar en entorns de treball totalment improductius per la quantitat d’interrupcions que viuen les persones que hi treballen. Jo acostumava a anar-hi a treballar 1hora abans per fer tot allò que sabia que resultaria molt difícil fer durant la resta del dia. Però, aquesta no és la solució per desenvolupar la nostra feina i la responsabilitat de forma productiva. És un pedaç que no pot aguantar-se indefinidament, malgrat que ens pugui semblar que si!

Es curiós veure com molts llocs de treball s’han convertit en llocs de no-treball

Perdre l’atenció ens surt molt car, molt més del que ens pensem. Ens hem parat a pensar quants minuts som capaços d’estar treballant, concentrats en una tasca concreta, sense perdre la nostra atenció per altres motius (telèfon, missatges, correus, rebre una visita inesperada, consulta a internet no relacionada amb la tasca entre mans …)?

Es calcula que cada dia perdem l’atenció unes 60 vegades de mitjana mentre estem treballant

El pitjor de tot és que cada cop que perdem l’atenció no només estem perdent aquells 20-30 segons (en el millor dels casos), si no que està demostrat que la nostra corba de concentració cau entre 3 i 8 minuts. Això implica, que un professional qualsevol pot arribar a perdre un mínim de 3 hores al dia per treballar en un entorn ple d’interrupcions

I llavors, venen les següents preguntes al respecte:

  1. Quan d’important és aquesta pèrdua de focus en la meva activitat diària? O dit d’una altra manera.. “quan de temps perdo diàriament per aquest motiu?”.
  2. Què puc fer per millorar aquesta habilitat?.
  3. Cóm ho puc fer?.

S’han desenvolupat programes per potenciar l’atenció de forma conscient fins que es reforça aquest habilitat, potenciant l’hàbit inherent

La tècnica Pomodoro és una de les tècniques més conegudes per potenciar la nostra atenció, que pretén millorar l’administració del temps dedicat a una activitat en concret. Va ser desenvolupada per Francesco Cirillo a finals dels anys 80; aquest fet ja demostra que la presa de consciencia de la pèrdua de la nostra atenció ja es remunta a quasi 40 anys com a mínim.

La tècnica es basa en un temporitzador per dividir el temps en intervals indivisibles de 25 minuts, seguits d’altres períodes de 5 minuts de descans. D’aquesta forma, la nostra capacitat d’atenció i/o concentració es treballa en intervals conscients, anomenats pomodoros.

Existeixen multitud d’aplicacions per diferents dispositius en el mercat que permeten treballar aquesta tècnica de forma molt fàcil i gratuïta.

El cervell es comporta igual que les abdominals o qualsevol altra part del nostre cos; quan més exercites la teva força de concentració, més es desenvolupa

“Quan de temps perdo diàriament per baixa concentració?”

Per tenir una idea més acurada del temps que dediquem al dia a tasques o activitats de baixa concentració (o que no son d’alta concentració i per tant d’alta productivitat) no hi ha res millor que redactar un registre de les nostres activitats (quan més detallat el registre, millor!) durant 5 dies com a mínim.

D’aquesta forma, podrem veure de forma ben tangible, a què dediquem el nostre temps diàriament o setmanalment. Podem creure que els resultats ens poden sorprendre..i molt!

I “Cóm puc fer per millorar la meva força/capacitat de concentració?”

Hi ha diverses formes, però bàsicament podríem pensar en les següents parts:

  1. Definir quines son les nostres hores més enèrgiques o més productives, dins la jornada laboral. Podrien ser 3 o 4 hores per dia, en un inici, en diferents blocs repartits al llarg de la nostra jornada.
  2. Determinar quines activitats volem realitzar/desenvolupar en aquestes hores o períodes de màxima productivitat. Assignar-les amb anterioritat i bloquejar hores i activitats a realitzar.
  3. Poder utilitzar una tècnica com l’anteriorment detallada Pomodoro per tal de potenciar progressivament la nostra capacitat d’atenció i, per tant, una part de la nostra productivitat.

Per últim, només en recordar-nos que si anem millorant el nostre focus d’atenció, estarem millorant automàtica i proporcionalment la nostra productivitat personal, podent desenvolupar més amb el mateix temps o no calent tant de temps per aconseguir els mateixos resultats. Aquesta és la nostra gran oportunitat i també la nostra responsabilitat!